Tak si myslíme, že najlepšie je začať deň s úsmevom a dobrým skutkom. A ešte dobrou kávou. Máme pre Vás pripravené niečo dobré už tento týždeň. Začíname v utorok.
19.5. – utorok od 6.30 – 9.00 – pravá strana ulice Rusínska v smere do mesta
Podľa posledných štatistík je na Sekčove najvyšší počet cyklistov v Prešove. Preto prvé raňajky sme pripravili práve pre tých, čo bicyklujú zo Sekčova v smere do mesta na Rusínskej ulici.
20.5. – streda od 6.30 – 9.00 – ulica 17. Novembra
Druhé raňajky budú oproti Prešovskej univerzite na ulici 17.novembra. Všetci kto prídu do školy alebo budú cestovať do práce na bicykli dostanú od nás chutné poďakovanie.
23.5. – sobota od 8.00 – 11.00 – Lanové centrum, Sídlisko III.
Tretie raňajky budú v areáli Lanového centra, atmosféru bude spríjemňovať kultúrny program.
Kávu bude variť Majster barista Viktor Štefančík.
Počas kampane „Ďakujeme že jazdíte“ sme pre ranné občerstvenie pripravili recepty, ktoré považujeme za malý úvod do sveta stravy pre aktívnych ľudí a športovcov. Radi sa s Vami o niektoré z receptov podelíme.
Zázvorovníky – štartér energie
sacharidovo – tukový snack
timing: krátko pred tréningom, alebo krátko po tréningu.
Recept:
250g ovsené vločky
100g hladkej celozrnnej múky
100g trstinový cukor
50g hrozienka
50g oriešky alebo semienka alebo kokos;
1 čl mletého zázvoru a 1 pl čerstvého zázvoru posekaného
1,5 čl mletej škorice
1/2 čl prášku do pečiva
150ml bio repkový olej
200ml vody
Predhriať rúru na 200 C. Zmiešať všetky suché ingrediencie. Primiešať mokré ingrediencie a vymiešať . Hmotu tvarovať do guličiek cca 3 cm v priemere. Poukladať na plech vyložený papierom na pečenie. Guličky pretlačiť do podoby malých oválnych koláčikov. Piecť okolo 15 minút, kým nie sú zlatisté okraje. Môžete experimentovať s pridaním rôznych iných bobuliek – goji, brusnice a pod.
Keksíky vydržia minimálne týždeň, z tohto množstva vyjde 27 porcií.
Podiel makroživín v 1 ks | g | kcal | Bielkoviny | Tuky | Sacharidy |
25 | 142 | 0,25 | 10,5 | 13 |
Medovo – orieškové štvorce – rýchly zdroj energie
Sacharidový snack
timing: počas tréningu, najneskôr po 60 minútach výkonu.
Recept:
125 g masla (alebo arašidového masla)
150 g trstinový cukor
75 g medu
jemne nastrúhaná kôra z 1 pomaranča a 1 citróna (ja som dala šťavu na vôňu)
200 g ovsených vločiek
150 g sušeného ovocia (hrozienka, marhule, ďatle, sušené slivky…podľa chute, čo máte doma)
150 g mixovaných semiačok (tekvica, slnečnica, mak, sézam …podľa chute, alebo čo máte doma)
1 jogurt
Postup:
Na veľmi slabom ohni zmiešame v panvici maslo, cukor, med a šťavu z pomaranča a citróna – jemne nech sa rozpustí
Vmiešame vločky, sušené ovocie a ¾ semienok, jogurt. Rozprestrieť na plech, rozdeliť štvorcovou mriežkou, aby boli rovnaké kusy.
Predhriať rúru na 160/piecť 35 minút. Tieto štvorce vydržia minimálne týždeň. Z receptu vyjde 24 porcií.
Variant bez tuku – namiesto masla dáme banán (175 g)
Podiel makroživín v 1 ks | g | kcal | Bielkoviny | Tuky | Sacharidy |
25 | 75 | 2,25 | 5 | 17,75 |
Paleo chleb
podľa kuchárky Tinkoff Saxo Hannah Grant
Pomalý dlhšie trvajúci zdroj energie, vhodný počas dlho trvajúcej záťaž.
Fantastický chlieb bez lepku, výborný na trávenie, bohatý zdroj zdravých tukov.
Recept
600 g orechov a semienok (slnečnicové semienka, tekvicové, sézamové, ľanové, vlašské orechy, lieskovce, madle, chia…)
6 vajec
0,5 dcl oleja
1/2 čl morskej soli
Polovicu všetkých semienok zvyknem rozmixovať v mixéry na jemnejšiu zmes, ktorá lepšie vyplní hmotu chleba. Všetko spolu zmiešať a vyliať do chlebovej formy, vyloženej papierom na pečenie.
Vyhriať rúru na 160 a piecť 45 min.
Odporúčam krájať na veľmi tenké krajíčky. Výborné sú s medom alebo domácim džemom.
Z tohto množstva vyjde chlieb s hmotnosťou 900 g. Vydrží týždeň.
Podiel makroživín v 1 ks | g | kcal | Bielkoviny | Tuky | Sacharidy |
30 | 142 | 5,1 | 21 | 3,9 |
Kokosky bezlepkové
Sacharidovo tukový – pred tréningom malý koláčik
Recept:
190-200 g tofu natural
30 g orechový olej
30 g mletého kokosu
60 g javorového sirupu
50 g hladkej rýžovej múky
šťava z ½ citróna
Na polevu:
horná čokoláda 72% na varenie s trstinovým cukrom a trochu kokosového oleja
Tofu syr rozmixujeme spolu s trochou oleja a javorového sirupu. Do hmoty prisypeme rýžovú múku, kokos a vypracujeme hladké cesto, ktorým vyplníme formičky – buď tradičné na vianočné pečivo, alebo silikónové z ktorých sa keksíky ľahko vyklápajú. Formičky netreba mastiť.
Rúru predhrejeme na 200 C a pečieme cca 15 – 20 minút.
Veľmi jednoduchý recept na ľahko stráviteľný koláčik ráno ku káve bez lepku. Dodá potrebnú energiu na ráno.
Podiel makroživín v 1 ks | g | kcal | Bielkoviny | Tuky | Sacharidy |
10 | 33 | 1,1 | 3,9 | 5 |